fbpx

Kako se soočiti z neprijetnimi občutki?

Negativni občutki nam lahko sporočajo tudi, da naše misli ali dejanja niso v skladu z našimi občutki, kar pomeni, da je potrebno nekaj spremeniti, da bo skladnost spet vzpostavljena.

Dandanes je veliko govora o tem, da moramo razmišljati pozitivno in biti čim več časa optimistični. Že res, da je to, če na probleme gledamo kot na izzive, zelo dobrodošlo, pa vendar se je po drugi strani potrebno zavedati, da življenje pač ni vedno lepo in polno pozitivnih občutkov. 

 

Življenje prinese tudi viharje in dneve, ko bi se najraje zaprli pred svetom in ne bi pomolili niti nosu izpod odeje. Pridejo tudi slabi dnevi, ko nam nikakor ni jasno, zakaj se počutimo tako kot se, vemo le, da potrebujemo mir. Neprijetni občutki so tu z razlogom. Običajno nam skušajo sporočiti, da nismo v ravnovesju samim s seboj. 

 

Negativni občutki nam lahko sporočajo tudi, da naše misli ali dejanja niso v skladu z našimi občutki, kar pomeni, da je potrebno nekaj spremeniti, da bo skladnost spet vzpostavljena. Zato so neprijetni občutki tudi odlična priložnost za osebno rast, za napredek, saj nas tako rekoč silijo k spremembi.

 

Negativni občutki povzročajo stiske in nikakor ni priporočljivo, da se takim občutkom skušamo na vse načine izogniti. Dovolite si počutiti se slabo, pravico imate do tega, da imate slab dan. Zakaj pa ne? Prečutite negativne občutke, poskušajte jih prepoznati in jim dovolite, da preprosto so. Velikokrat se zgodi, da stiske, ki jo povzročajo negativni občutki ne prepoznamo ali ne želimo prepoznati. 

 

Zakaj je pomembno, da prepoznamo stisko?

Zato, ker jo potem tudi veliko lažje odpravimo. Velikokrat že to, da stisko in neprijetna čustva sploh prepoznamo, prinese takojšnje olajšanje. Pogosto se zgodi, da se pojavijo telesni simptomi, ki so posledica čustvenih stisk. 

 

Utrujenost, stiskanje v prsih in bolečine v trebuhu so velikokrat rezultat nakopičenih čustev, ki jih ne prepoznamo in se z njimi ne ukvarjamo. Če skušamo s svojim razumom pretentati čustva, nas bo nanje opozorilo telo.

 

Po izkušnjah si upam trditi, da sebe in svojega telesa še vedno ne poslušamo dovolj. Zaradi hitrega tempa življenja postajamo vse bolj imuni na to, kar nam sporoča telo. Zato je najprej pomembno, da se ustavimo. Sploh takrat, ko je za nami čustveno naporno obdobje.

 

Ko bomo čustvene stiske ali druga neprijetna čustva prepoznali, si moramo vzeti nekaj časa zase. Neprijetni občutki nas pogosto silijo, da jih čim prej pozabimo in zbežimo čim dlje od njih, pa vendar to ni najboljša izbira. Več koristi bomo zagotovo imeli, če se ustavimo in se za nekaj trenutkov posvetimo tem občutkom.

 

Z vami bom delila preprosto vajo, s katero se boste posvetili negativnim občutkom in tako zmanjšali njihovo intenzivnost. Vaja vam ne bo vzela veliko časa (približno 15 minut), pomembno je le, da ne hitite.

 

Pripravite prazen list papirja, na katerega narišete ali sprintajte obris osebe. Nato razmislite o tem, kako se počutite, kje v svojem telesu občutite neprijetne občutke? Označite mesto občutkov na papirju. Potem se vprašajte, kako je videti to čustvo ali občutek in si ga skušajte čim bolj predstavljati. Pomislite na to, kakšne barve je, kakšno obliko ima, kako veliko je, kakšen zvok oddaja. Kam po telesu potuje ta neprijeten občutek. Tudi smer gibanja narišite na papir. Potuje hitro ali počasi? Potem pomislite tudi na to, kakšno temperaturo ima ta občutek.

 

Ko ste to naredili, trikrat globoko vdihnite in izdihnite ter med izdihom razmišljajte, kako gre ves ta neprijeten občutek, o katerem ste prej razmišljali ven iz vašega telesa skupaj z izdihanim zrakom.

 

Kako drugače se zdaj počutite?

Povsem lahko se zgodi, da vam opisana vaja ne bo prav nič v pomoč in s tem seveda ni nič narobe. Morda se vam je to zgodilo zato, ker si za vajo niste vzeli dovolj časa, zato poskusite še enkrat. Včasih potrebujemo več poskusov, da nam uspe.