fbpx

Samopodoba je temelj. In pika.

Rada rečem, da je samopodoba temelj. In če ti namignem, da so temelji tudi pri gradnji hiše najpomembnejši, potem ti je verjetno jasno, kaj želim povedati s tem. 

Morda se sprašuješ zakaj je kar naenkrat SAMOPODOBA tako zelo pomembna in opevana? Vsi govorijo o tem, da moraš imeti ustrezno samopodobo, ti pa sploh ne veš kaj naj bi to bilo. Ok, greva od začetka.

 

Rada rečem, da je samopodoba temelj. In če ti namignem, da so temelji tudi pri gradnji hiše najpomembnejši, potem ti je verjetno jasno, kaj želim povedati s tem. Tvoja samopodoba vpliva na vse.

 

No, skoraj vse. Preprosto povedano, samopodoba vpliva na to, kako vidiš sebe od zunaj in od znotraj ter kakšni bi naj bili tvoji odnosi do drugih in sveta. In največkrat se tega vpliva niti ne zavedaš.

 

Samopodobo si lahko predstavljaš tudi drugače. Recimo kot nekega notranjega nadzornika, ki se oglasi vedno, ko ne ravnaš v skladu z lastnimi pravili. Saj poznaš tisti kljuvajoč občutek, kajne?

 

Tvoja samopodoba preprosto povedano določa kaj misliš o sebi, česa si sposoben, kako se vidiš, kdo si v odnosu do drugih in kakšna čustva gojiš do sebe ter kako jih obvladuješ.

 

Morda se zdaj sprašuješ, kako si prišel do vseh teh spoznanj?

Od danes na jutri zagotovo ne. Tudi rodil se nihče ni z njimi. Oblikujejo nas izkušnje. Na oblikovanje samopodobe pa predvsem vplivajo rezultati naših odnosov s pomembnimi drugimi osebami, s katerimi smo bili v stiku v času odraščanja.

 

Torej si svojo samopodobo oblikoval skozi socialne izkušnje s svojimi starši, sorojenci, vrstniki, pomembnimi sorodniki, učetlji… Ja, vsi ti ljudje so naše prvo ogledalo.

 

Kljub vsemu pa to ne pomeni, da so ti pomembni drugi krivi zato, da si tak, kakršn si z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Vsak ima možnost spoznavati sebe in se razvijati. Osebnostni razvoj se nikoli ne konča.

 

Najlažje je pač pokazati s prstom na krivca. Res je, da kot otroci ne moremo vedeti ali so odzivi naših staršev in pomembnih drugih pravilni in gradijo dobro samopodobo, ali ne. Seveda bi bilo idealno, če bi to lahko že takrat selekcionirali in gradili samopodobo zgolj na podlagi tistih, ki bodo oblikovali dobro in visoko samopodobo.

 

A zavedati se moraš, da starši delujejo tako, kot v tistem trenutku verjamemo, da je zate oz. za nas najbolje. In če si že starš to zagotovo zelo dobro razumeš. Vedno so možnosti za izboljšave.

 

Kakorkoli, ne glede na to, kakšno samopodobo si tekom življenja zgradil, če z njo nisi zadovoljen, imaš vedno priložnost, da jo izboljšaš. Jasno je, da to ni tako enostavno kot skuhati pasulj. Dovolj vloženega truda in časa pa vedno prinese spremembe. Čarobnih palčk žal nimamo niti psihologi ali psihoterapevti in vsi drugi specialisti teh področij.

 

Še preden pa se sploh lotiš spreminjat karkoli, je vendarle pomembno, da najprej ugotoviš kje je tvoja samopodoba šibkejša. Za pomoč pri tem ti postavim nekaj vprašanj:

 

  • Ko se na tvoji poti pojavi ovira, kaj storiš: obupaš ali ugotavljaš kako oviro premagati?
  • Si sam sebi všeč takšen kot si in se v svojem telesu dobro počutiš?
  • Si pošten in se drugi lahko zanesejo nate?
  • Prevzemaš odgovornost za svoje vedenje ali raje za to kriviš druge?
  • Si občutljiv ali dobro obvladuješ svoja čustva?

 

Ne bom posebej poudarjala, da bodi iskren pri odgovorih. V nasprotnem primeru niti nima smisla, da podajaš odgovore in samega sebe vlečeš za nos. Z odgovori si verjetno dobil nek grob oris tega, kaj misliš o sebi, čeprav oba veva, da to zelo dobro veš in čutiš.

 

Ok, kaj pa zdaj? Kako pa zdaj karkoli spremenim?

 

Tisočkrat slišan odgovor, ki pa še vedno drži je: korak za korakom. Poglej svoje odgovore in če je na primer pri prvem vprašanju tvoj odgovor da obupaš in si namesto tega v resnici želiš oviro premagati potem bodi pozoren na to, da to ob naslednji oviri narediš. Namesto, da obupaš, se sprašuj kako lahko oviro premagam, kaj še lahko naredim, kakšne so možnosti…

 

Pri ostalih stvareh gre zelo podobno. Pri nekaterih lažje pri drugih težje, spet pri tretjih pa je potrebno poiskati strokovno pomoč in usmeritev. Za vprašanja in dodatne napotke, mi lahko pišeš na info@spelakresnik.com in z veseljem ti odgovorim.

 

Za odkrivanje svojih šibkosti in pomanjkljivosti so seveda še druge priložnosti. Predvsem bodi pozoren na konstuktivne kritike, ki lahko podobno kot neuspehi pokažejo priložnosti za izboljšave. Dobro ogledalo nam predstavljajo tudi ljudje, s katerimi prihajamo v stike, a to je tema, o kateri napišem več kdaj drugič.

 

Vabim te, da si ogledaš še ta video, na koncu katerega s teboj delim vajo za izboljšanje samopodobe. V tem prispevku pa si preberi še, katerih 5 aktivnosti lahko izvajaš za to, da bo tvoja samopodoba bolj pozitivna.