fbpx

5 aktivnosti za boljšo samopodobo

Ključ za uspešno in zadovoljno življenje je tudi v zdravi, pozitivni samopodobi. 

Naj za začetek poudarim še enkrat. Samopodoba je temelj. Zakaj je tako, si lahko prebral v mojem prejšnjem blog zapisu (tukaj).

 

Ključ za uspešno in zadovoljno življenje je torej tudi v zdravi, pozitivni samopodobi. Verjetno se na tem mestu sprašuješ, kaj pa sploh je zdrava samopodoba? Najprej nujno razjasniva to.

 

Nekdo, ki ima zdravo samopodobo, se zaveda svojih lastnosti in sposobnosti takih kot so oziroma ve, da je sposoben vse to celo nadgraditi, kar ga motivira. Hkrati pa se, v kolikor mu vsi zastavljeni cilji ne uspejo, ob tem ne počuti manjvrednega.

 

Osebe z zdravo samopodobo sebe bolj spoštujejo in bolj poskrbijo zase kot tiste osebe, ki imajo slabšo samopodobo. Prav tako osebam z zdravo samopodobo ni pretirano mar, kaj o njih, o njihovem videzu in njihovih sposobnostih menijo drugi ljudje.

 

Gre preprosto torej za neke vrste zaupanje vase in svoje sposobnosti ne glede na zunanji svet. Kako pa se ti odzoveš na opazke drugih? Dovoliš, da rušijo tvojo samopodobo, ali upoštevaš zgolj tiste konstruktivne kritike, ki jih lahko uporabiš za osebnostno rast?

 

V kolikor dovoliš, da neprimerne opazke drugih rušijo tvojo samopodobo, potem je nujno, da se začneš ukvarjati z grajenjem stabilnejše in bolj pozitivne samopodobe. Ker si zaslužiš in ker imaš do tega pravico.

Kako si lahko predstavljaš človeka, ki ima pozitivno samopodobo?

Tak človek si postavlja višje, a še vedno realne cilje in je zato, ker zaupa vase posledično v življenju bolj uspešen. Prav tako si tak človek upa prevzeti odgovornost in se ob težavah ne ustavi pač pa verjame, da so vse težave vsaj deloma, če ne v celoti.

 

Oseba s pozitivno samopodobo se zaveda, da so napake in neuspehi priložnosti za rast in izboljšavo, zato se ne zadržuje v vlogi žrtve. In ker naš odnos do sebe, določa odnos do drugih, je jasno, da ima oseba s pozitivno samopodobo boljše medosebne odnose.

 

Nekdo s pozitivno samopodobo ne potrebuje nenehnega usmerjanja in potrditve drugih. Ravno zaradi tega, ker vase zaupa, je bolj pogumen in zaupa, da se na koncu vse izteče točno tako, kot je prav. Tudi če to pomeni v negativno smer, osebna s pozitivno samopodobo vedno išče odgovor na vprašanje: “kaj se lahko iz tega naučim?”

 

Zdaj, ko ti je jasno, kaj sploh pomeni imeti zdravo in pozitivno samopodobo, se za trenutek ustavi in razmisli o tem, kako blizu temu je tvoja samopodoba?

 

Ne glede na to, kje je, vedno je prostor za nadgradnjo in izboljšave. Zato te vabim, da si izbereš vsaj eno izmed 5 aktivnosti za boljšo samopodobo, ki jih delim s tabo v nadaljevanju. To aktivnost nato izvajaj čim bolj redno, najbolje vsak dan, pol leta. Ne, nisem nora, prav si prebral. Pol leta. Zakaj? V bistvu ni pomembno, da se ukvarjaš s tem vprašanjem, raje opazuj pozitivne spremembe, ki se bodo zgodile.

 

Pomembno je, da vztrajaš, saj bodo tvoji možgani spremembam od začetka zelo nasprotovali, a o tem več kdaj drugič. Zdaj te povabim, da se osredotočiš na izbiro vsaj ene aktivnosti.

Aktivnost #1

Prenehaj kritizirati samega sebe. Opazuj se, kolikokrat na dan sam sebi izrečeš kritiko. Npr. Ko nekaj narediš narobe in rečeš: “Joj, kakšen bedak sem.” Vsi smo zmotljivi in vsi delamo napake in takšne vrste samokritika je zate nekoristna. Zato bodi pozoren na to, kdaj si to izrečeš, in takrat popravi samega sebe. Ko že izrečeš kritiko, se na glas popravi in reci na primer nekaj v tem smislu “Ne, v redu je, vsem se to lahko zgodi in to ni nič hudega.”

Aktivnost #2

Vsaj enkrat na dan se poglej v ogledalo in se iskreno nasmehni samemu sebi. Na začetku se lahko zgodi, da ti to sploh ne bo prijetno. Delaj majne korake, vse dokler ti ne uspe. Morda prvi nasmeh ne bo tako velik in iskren, vendar si zapomni – pomembno je vztrajati. 

Aktivnost #3

Ta aktivnost je zate še posebej primerna, v kolikor si nagnjen k temu, da mora biti vse opravljeno perfektno. Ne vem, ali se zavedaš, vendar te tvoj perfekcionizem, tako kot slaba samopodoba, lahko zelo ovira pri napredku. Če ne že kar v celoti preprečuje tvojega napredka. 

 

Kaj storiti v tem primeru? Namenoma opravi stvari nepopolno in opazuj, kaj se takrat v tebi dogaja. Ne dovoli si, da te premaga potreba po perfekcionizmu. Namesto tega raje zapiši svoje občutke in si povej, da je povsem v redu, da se tako počutiš. Od začetka ti bo to sicer lahko predstavljalo velik izziv, zato je tukaj veliko vaje še kako pomembne. 

 

Namen te vaje je, da ugotoviš, da ni potrebe po preveliki meri perfekcionizma in da lahko povsem dobro shajaš tudi, če stvari niso popolne.

Aktivnost #4

Na list papirja zapiši vse lastnosti in sposobnosti, ki so ti pri sebi všeč. Za namig kaj vse lahko zapišeš, si poglej ta video, kjer na koncu razložim ravno to vajo. Nato ta list papirja namesti na vidno mesto in ga preberi vsaj enkrat na dan.

Aktivnost #5

Počni stvari, ki te osrečujejo, oziroma stvari, ki jih rad počneš. Lahko je karkoli. Branje, kuhanje, sprehod ali samo krajše sedenje na kavču. Poskrbi za to, da tem stvarem vsak dan posvetiš nekaj pozornosti. V kolikor danes tega še ne počneš, se lahko spet zgodi, da ti od začetka to ne bo uspelo vsak dan. Trudi se, da ti najprej uspe čim večkrat na teden in potem povišuj svoj standard.

 

Katero aktivnost boš izbral, je na tebi. In če v tem trenutku tudi ti ne veš, katero izbrati, te povabim, da najprej preizkusiš vse in nato ugotoviš, katera ti najbolj ustreza. V kolikor potrebuješ dodatne usmeritve pa najdi moj kontakt na koncu te strani (spodaj desno