Obvladaj strah v 5 korakih

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page


Kot sem zapisala že v prejšnjem blog prispevku (“Je res nujno, da se znebimo vseh strahov?”), strah ni vedno nekaj nekoristnega. Pravzaprav je to, da imamo v sebi nekaj strahu povsem normalno. Ni ga človeka, ki se v resnici ne bi ničesar vsaj malo bal. 

Res pa je, da so nam različni strahovi lahko v življenju tudi velika ovira. Sploh takrat, kadar gre za take strahove, ki sicer niso ogrožajoči za naše življenje. To je na primer strah pred javnim nastopanjem ali strah pred letenjem, ali strah pred tem, kar mislijo drugi.

znebi se strahu pred javnim nastopanjem

Seveda ni nobene potrebe po tem, da se soočimo s prav vsakim strahom, ki ga imamo. Škoda pa je, ko dopuščamo, da nas strahovi ovirajo pri doseganju naših ciljev ali sanj. Zato je v tem primeru dobro, da se z njimi soočimo in se jih naučimo obvladovati.

Pomembno je, da se zavedaš, da lahko največ za to, da premagaš strah, narediš sam. Nihče drug se ne more soočiti s tvojimi strahovi. Zato v tem prispevku s teboj delim 5 korakov, ki ti bodo pri tem v pomoč.

Velikokrat se zgodi, da po tem, ko se soočimo s svojim strahom, vidimo, da sploh ni bilo tako strašno, kot smo si predstavljali. Ta nova izkušnja nam zato omogoča rast. A še enkrat opozarjam, najprej ali je sploh potrebno, da se z njim soočiš. Šele nato pojdi v akcijo.

Približno tako nekako, kot je opisano v spodnjih 5 korakih, sem se tudi sama lotila svojega strahu pred kamero. Ne morem dovolj natančno opisati, kako zelo strah me je bilo snemanja video posnetkov. Prava nočna mora.

Vedela sem, da me ta strah ovira pri mojem napredku. Zato sem se odločila, da se z njim soočim.

In uspelo mi je. Zdaj s kamero že kar dobro sodelujeva. A če se s tem strahom ne bi soočila, danes ne bi imela svojega YouTube kanala, kjer s teboj delim svoje znanje in napotke v video obliki.

Katerih 5 korakov ti lahko pomaga?

Korak 1 - sprejmi svoj strah

Dejstvo je, da v resnici ne gre toliko za to, da se nekega strahu povsem znebimo. Marsikdaj to niti ni možno. Zato je pomembno, da veš, da gre pri vsem tem zgolj za to, kako se soočaš s strahom. In tudi za to, kako dobro z njim upravljaš. 

Prvi korak je torej sprejetje strahu. Prepogosto se namreč zgodi, da se skušamo izogibati priznanju, da nas je nečesa strah. To se v veliki meri dogaja zato, ker pred drugimi ne želimo izpasti reve ali strahopetci.

Običajno takrat, ko si priznamo, da nas je nečesa strah in to zares sprejmemo, občutimo olajšanje. Zato si najprej odkrito priznaj, česa se bojiš. Potem pa to sprejmi, ker si kljub temu ok.

Korak 2 - ugotovi, česa te je v resnici strah

Velikokrat se tudi zgodi, da ko občutimo strah niti ne vemo, česa nas je sploh strah. Zato je pomembno, da najprej ugotoviš česa te je v resnici strah. Naši občutki nas lahko namreč hitro zavedejo. 

Kako to ugotoviš? Preprosto tako, da si vzameš nekaj časa zase in o tem dobro razmisliš. Na primer, če te je strah javnega nastopanja, obstaja možnost, da to ni tisto, česar te je v resnici strah. V ozadju je lahko na primer strah pred tem, kaj si bodo o tebi mislili drugi.

Korak 3 - dovoli si občutiti strah

Pogosta napaka, ki jo delamo, je, da skušamo razmisliti o tem, kako bomo “preživeli” situacijo, ki nam je strašljiva. Zato analiziramo napačne stvari, ki ne zmanjšajo našega strahu. Nasprotno, če razmišljaš o tem, kaj se vse lahko zgodi, se bo tvoj strah le še povečal. 

Zato je pomembno, da si dovoliš občutiti strah in se temu občutku ne izogibaš. Strah te je in ti si kljub temu ok.

strahu
Korak 4 - sooči se s strahom

Soočiti se s strahom preprosto pomeni, da nekaj narediš, kljub temu, da ob tem občutiš strah. V kolikor gre za resno obliko fobije, ni odveč opozorilo, da to počni v nadzorovanem okolju. Še najbolje pa je, da se resnih oblik fobij ne lotevaš sam, ampak za to poiščeš primerno strokovno pomoč.

Soočanje s strahom je dobrodošlo takrat, ko nas je strah na primer javnega nastopanja. Vedno se sprašuj, kaj je najhujšega, kar se mi lahko zgodi? Velikokrat je strah v naših mislih videti veliko večji, zato občutimo močan občutek strahu.

Ko ugotoviš, kaj je najhujšega kar se ti lahko zgodi, se vprašaj še, ali lahko to preživim? V kolikor je tvoj odgovor da, je soočenje s strahom v tem primeru odlična priložnost za osebnostno rast. 

Korak 5 - vaja dela mojstra

Zadnji korak je prav tako pomemben kot vsi ostali. Ko se s strahom enkrat soočiš, ne pomeni, da kar izpuhti. Potrebuješ več izkušenj, iz katerih se boš naučil, da ni potrebe za paniko in strah. Zato je potrebna vaja. 

Torej, če te je strah javnega nastopanja, kaj boš naredil? Izkoristil boš čim več priložnosti za javno nastopanje in s tem krepil zaupanje vase. To posledično pomeni tudi, da boš imel večjo kontrolo nad strahom. Znal boš bolje upravljati z njim. Le tako bo strah postajal vedno manjši in manjši, dokler ne bo na koncu zate povsem obvladljiv.

In kar se tiče prej omenjenega mojega strahu pred kamero… Sama sem potrebovala približno leto dni treninga, da sem zmanjšala strah na minimum. Zdaj je ta strah zame povsem obvladljiv. To ne pomeni, da je izginil, pač pa, da mi ne povzroča več nepotrebnega stresa. Ker ga znam obvladati.

Na tem mestu naj še enkrat poudarim, da so zgoraj omenjeni koraki primerni za tiste strahove, ki niso tako zelo intenzivni, da bi imeli obliko resne fobije. Prav tako ti koraki niso nobena garancija, da ti bo zares uspelo. Ampak menda to že veš – vaja dela mojstra.

V kolikor pa pri sebi prepoznavaš, da imaš velike izzive pri obvladovanju svojih strahov in si želiš naučiti se jih obvladovati, mi to sporoči na info@spelakresnik.com. Skupaj bova pogledala, kaj lahko narediva, da bo tvoje življenje lahkotnejše. 

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja