Lahko HVALEŽNOST res izboljša tvoje življenje?

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page


Eno dejstvo je neizbežno: “Na to, kar se osredotočaš, to dobiš.” Veliko stvari, če ne kar vse v tvojem življenju je odvisno od tega, kam usmerjaš svoj fokus. Če se osredotočaš na slabo in negativno, boš videl-a in dobil-a slabo in negativno. Ker je jasno, da tvoje misli posledično kreirajo občutke, se boš, če boš mislil-a negativno, tako tudi počutil-a. Enostavna matematika, kajne?

Torej lahko odgovor na vprašanje, ali lahko hvaležnost res izboljša tvoje življenje, podam kar takoj. Da. Vsekakor! Ampak … Lahko tudi ne.

Prepričana sem, da se tudi ti strinjaš, da brez akcije ni reakcije. Torej zdaj veš, da ti hvaležnost sama od sebe ne bo spremenila in izboljšala življenja. Če želiš, da ti hvaležnost izboljša življenje, moraš pri tem aktivno sodelovati.

Kako?

Tako, da si zavestno hvaležen-a. Pa ne samo za velike stvari. Za vsako najmanjšo stvar. In da hvaležnost tudi občutiš. To najlažje izvajaš tako, da “trening hvaležnosti”, kot sem to sama poimenovala, vpelješ v svojo dnevno rutino. Jutranjo in ali večerno. Da vse stvari, za katere si hvaležen-a ozavestiš, pa je potrebno, da si stvari, za katere si hvaležen-a, zapisuješ.

V ta namen sem za lažji začetek pripravila “Dnevnik hvaležnosti”, ki ti bo pomagal začeti s treningom hvaležnosti. Klikni TUKAJ in si prenesi brezplačen izvod. Vsa dodatna navodila najdeš tam.

Preden začneš trenirati hvaležnost, pa si preberi še nekaj besed o hvaležnosti, o tem, kaj so pokazale raziskave, in o moji izkušnji s “treningom hvaležnosti”.

Hvaležnost ni nova modna muha

Nekaj časa nazaj sem prebrala knjigo Skrivnost uspeha: sproščanje notranje moči, ki je v izvirniku izšla leta 1915. In točno v tej knjigi piše, da brez hvaležnosti ne moreš uporabljati velike moči, saj je hvaležnost tista, ki te ohranja povezanega z močjo.

Kako sem se srečala s hvaležnostjo?

Ko deluješ na področju osebnostne rasti, je srečanje s hvaležnostjo neizogibno. Čeprav priznam, da sprva nisva bili na “ti”. Nekako me ni pritegnila in mislila sem, da je vse skupaj kar nekaj. Iskreno. In ni mi težko priznati. Pred približno letom in pol, ko se mi je beseda hvaležnost pojavljala skoraj že na vsakem koraku, kot da bi mi življenje skušalo povedati, daj, začni že, sem se odločila, da zadevo testiram. Bolj kot ne iz radovednosti.

Najprej sem vsak večer, preden sem zaspala, naštela 5 stvari, za katere sem bila tisti dan hvaležna. In danes? Danes imam svoj dnevnik hvaležnosti, v katerega sleherno jutro zapišem 5 stvari, za katere sem hvaležna. Tudi večerna rutina ostaja ista.

Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da me je učinek “treninga hvaležnosti” resnično presenetil.

Hvaležnost je na moje življenje oz. name vplivala izjemno pozitivno. Zaradi hvaležnosti sem se začela zavedati, v kakšnem obilju dejansko živim. Prenehala sem se fokusirati na stvari, ki jih nimam in se začela fokusirati na stvari, ki jih imam. Celoten pogled na moje življenje je postal bolj pozitiven. Postala sem srečnejša in bolj zadovoljna s svojim življenjem. Končno sem opazila, kaj vse imam!

Seveda to ne pomeni, da je moje življenje zaradi tega brez stresa in da sem srečna 24 ur na dan. Nikakor ne. V življenj potrebujemo ravnovesje. Je pa dejstvo, da ti hvaležnost da vpogled v to, kako polno je tvoje življenje. In neverjetno je, koliko stvari, ki jih prej nisi opazil, se ti zdaj zdijo tako pomembne.

Kaj pravijo raziskave?

Kasneje sem presenečena ugotovila, da je pravzaprav bilo na področju hvaležnosti narejenih že kar nekaj raziskav. V vseh raziskavah, ki sem jih pregledala, so prišli do zaključka, da so ljudje, ki so zavestno hvaležni, bolj srečni, in manj depresivni.

V resnici gre pri hvaležnosti le za to, da zavestno usmerimo svoje misli stran od toksičnih misli, k bolj pozitivnim mislim.

Raziskave so tudi pokazale, da so tisti ljudje, ki so hvaležni za majhne, navidez vsakdanje stvari, bolj potrpežljivi in se bolj razumno odločajo kot pa tisti, ki niso hvaležni. Pokazale so tudi, da igra hvaležnost pomembno vlogo pri zmanjševanju travm, zvišuje empatijo in zmanjšuje agresivnost.

Na tej točki razmišljam, kako zelo nujno bi bilo “treninge hvaležnosti” vpeljati že v osnovne šole!?

Izsledki raziskav so tudi potrdili, da hvaležni ljudje spijo bolje. Prepričana sem, da se nihče ne brani dobrega spanca. Lepo je tudi zaspati z lepimi mislimi.

In nenazadnje hvaležnost vpliva tudi na partnersko področje. Raziskave so namreč pokazale, da imajo tisti, ki so hvaležni za svojega partnerja, boljše odnose z njim. Zakaj in kako je to mogoče? Odgovor je preprost. Zato, ker se pri partnerju osredotočajo na pozitivne stvari in ne na negativne. Kaj pa v odnosih običajno počnemo? Opazimo samo stvari, ki nas motijo in si srčno želimo, da bi na vsak način spremenili našega partnerja.

Imaš še kak izgovor, zakaj še vedno ne “treniraš hvaležnosti”? Razen seveda, če ne želiš boljšega življenja. Potem “trening hvaležnosti” zagotovo ni zate.

V to, da hvaležnost izboljšuje življenje, ti ni treba verjeti. Tudi jaz nisem. Zdaj pa mi je samo žal, da se nisem za testiranje hvaležnosti odločila prej.

Ker pa mnogi niti ne vedo, kako se lotiti izvajanja “treninga hvaležnosti” sem se naposled odločila, da pripravim enostaven “Dnevnik hvaležnosti” z vsemi napotki. Če še nisi, si lahko brezplačni izvod preneseš TUKAJ.

Seveda pa je pomembno, da trening vpelješ v svojo rutino oz. navado. Naj beleženje hvaležnosti postane enako kot na primer umivanje zob. Vzame ti skoraj enako časa, če ne celo še nekoliko manj. Splača se investirati nekaj minut dnevno, za izkupiček boljšega življenja.

Odločitev je in ostaja tvoja. Jaz sem z veseljem ustvarila pripomoček (Dnevnik hvaležnosti), ki ti lahko olajša začetek “treninga hvaležnosti”.

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page