Kakšno je stanje na tvojem “življenjskem računu”?

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page


Si tudi ti med tistimi, ki konec leta delamo “obračun”? Ali vsaj v mislih greš čez preteklo leto in se malce zamisliš nad vsemi stvarmi, ki so se ti zgodile?

Eno leto se morda v časovnem smislu sliši malo. Sploh glede na to, v kako hitrem tempu živimo. V resnici pa se lahko v enem samem letu zgodi ogromno stvari. Tudi takih, ki nam spreminjajo življenja.

Kljub vsej agoniji po srečnem življenju, ki ga zasledujemo, se zdi, da smo tako zelo zašli s poti. 

Srečo smo začeli iskati na napačnem mestu. Res je, lahko mirno kažemo s prstom in za to krivimo potrošniško družbo. Ta od nas skoraj zahteva, da smo vedno v trendu in da kupujemo stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo.

Je res kriva "potrošniška družba"?

Resnica pa je kljub navideznemu “krivcu” drugačna. Mi smo tisti, ki se ODLOČIMO, da bomo sledili temu, kar nam ponujajo. Mi smo tisti, ki dovolimo, da nas premamijo stvari, ki imajo vrednost le v denarju.

Kaj pa odnosi? Kaj pa stvari, ki jih radi počnemo? Kaj pa trenutki, ki nas osrečujejo? Kaj pa ljubezen in prijateljstvo? Kaj pa pristni objemi in pogledi v oči? Kaj pa naše srčne želje?

Kdaj si naredil-a nekaj, ob čemer ti je resnično zaigralo srce?

 

Med drugim pozabljamo tudi, da je življenje zgolj obdobje in ne nekaj, kar je večno. 

Pozabljamo, da nismo stroji in da ni treba, da smo vedno nasmejani in vedno zadovoljni. 

Zakaj nonstop težimo k nekim idealom, ki so pogosto tako težko dosegljivi?

Ko na življenje pogledaš kot na bančni račun

Sama menim, da je po “letnem obračunu” čisto v redu, če si vsaj, ko potegneš črtno – na “pozitivni ničli”. Ne treba biti v groznem plusu, če na življenje gledamo kot na finančno stanje na bančnem računu. 

Ta nenehna želja po tem, da smo v “plusu”, lahko povzroči, da slej ko prej doživimo kolaps. Ker tudi biti večino časa v “plusu” ne pomeni ravnovesja. Ravnovesje je na pozitivni ničli.

Čudovito je, če je kdaj plus, seveda! Ampak saj veš, kako to gre … hitro se razvadimo in zaspimo na lovorikah. Tako kot hitro zapravimo “višek” denarja za stvari, ki …, saj veš. Namesto da bi si iz “viška” naredili dober finančni portfelj.

Plus, ničla, minus ... kje sem?

Ko smo v življenjskem plusu, je dobro, da pogledamo, kako smo prišli do plusa. Kaj smo počeli? Zakaj nam je uspelo? Kaj so naši zmagovalni vzorci, ki so nas pripeljali do tja?

Kajti to je naša odlična naložba, ki jo bomo kasneje v življenju ob kaki drugi priložnosti lahko dobro unovčili.

Tako kot plus je tudi minus dobrodošel. Ker minus je ravno tisti, ki nas prisili, da nekaj spremenimo in pridemo spet bliže ničli ali v plus. Težava nastane, če smo v minusu predolgo.

Podobno kot na banki za minus plačujemo obresti, jih v življenju plačujemo na račun svojega psihofizičnega zdravja. Težka in boleča čustva so obresti, ki jih plačujemo, če smo predolgo v “življenjskem minusu”.

Ko sem sama delala obračun lahko rečem, da je bilo leto 2019 zame izjemno pestro. Poleg vseh pozitivnih stvari, ki so se mi zgodile, je bil dobršen del leta izjemno stresen in psihično naporen. Na koncu leta iskreno morda ni čisto pozitivna ničla, ampak pol stopničke pod njo. Sem pa na dobri poti do ravnovesja. Zaradi ciljev in načrtov, ki jih imam za leto 2020, vem, da bom tudi kar nekajkrat v plusu. Pomembno je biti VZTRAJEN in to se je meni že velikokrat izplačalo.

Kje pa si ti?

Povabim te, da na tej točki tudi ti na hitro pregledaš svoje sedanje leto in si dovoliš začutiti odgovor na vprašanje, kje si? V plusu, na ničli ali v minusu.

Če je tvoj odgovor v plusu pomisli še, ali je ta plus resničen ali samo nekaj, kar umetno ustvarjaš in ob tem izgorevaš? Ja, vem, težko je biti iskren-a sam-a s seboj. A lahko mi verjameš, da ima neiskrenost do sebe na dolgi rok uničujoče rezultate.

Če je tvoj odgovor na pozitivni ničli in da ob tem začutiš pristno notranje zadovoljstvo, potem ti lahko čestitam! Kljub temu te povabim, da se pogosto odrineš iz cone udobja.

Če je tvoj odgovor v minusu, pa je morda čas, da pogledaš pomembna področja v svojem življenju in za vsako področje oceniš, kako dobro stoji. Nato pri vsakem področju razmisliš, kaj vse bi lahko spremenil-a, da bi to področje spravil na pozitivno ničlo? Potem pa ti, če resnično želiš iz minusa, ne preostane nič drugega, kot da narediš načrt in po korakih slediš svojemu cilju.

 

Sliši se preprosto in tudi je. A le, če si pripravljen-a iskreno pogledati vase.

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page