Bob leta 2019: si upaš zazreti se v ogledalo?

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page


K pisanju tega bloga me je spodbudil BOB LETA 2019, ki je tako zelo resničen, da kar malo zapeče.
 
Ko tako že vrsto let spremljam tematiko psihologije, duševnega zdravja in osebnostne rasti danes vem, da smo na dobri poti. Še desetletje nazaj so bile vse te tematike za povprečnega Slovenca ali Slovenko bolj ali manj tabu. Redko kdo je spregovoril o svojih stiskah in o svojem duševnem zdravju. Danes pa imamo bob leta 2019, ki izhaja točno iz teh tematik! Bravo!

Napredujemo!

Vesela sem, resnično sem vesela, da smo tu dosegli takšen napredek. Tako živo se spomnim, ko sem babici razlagala, kaj grem študirat. To je bilo tik pred študijem. Spomnim se, da sva bili v avtu, ne vem, kam točno sva se peljali. Takrat je bilo videti in čutiti, da je babici vse skupaj čudno in da se ji moj študij ne zdi ravno smiseln. Preprosto ni razumela, zakaj bi kdo potreboval psihologa.
psihologija
Nisem je obtoževala za to, ker sem preprosto vedela, da je zanjo to nekaj povsem novega. V njihovih časih so te stvari reševali drugače. Mogoče tudi nam ne bi škodilo, da bi se kdaj malce ozrli nazaj, čez ramo. Ja, imeli so kar nekaj dobrih praks. Četudi ne ravno “strokovnih”.
Ko sem ji razložila, kaj in kako, je sicer razumela, ampak še vedno sem imela občutek, da je to zanjo še precejšen tabu. In priznam, v prvih letih študija nisem bila vedno prepričana, kaj naj odgovorim na vprašanje “Kaj pa ti študiraš?”. Hmm.
 
Potem sem se soočila s tem, da res ni važno, kaj drugi mislijo o tem. Vpisala sem se na študij zato, ker sem si to želela. Včasih je kdo malo čudno pogledal, spet drugi je stopil korak stran, češ, prebrala mi boš misli, tretji pa so bili navdušeni in jih je zanimalo več.

In danes?

Danes je slika precej drugačna. In veseli me, da je tako. Čeprav tu in tam še vedno srečam človeka, ki ne pozna razlike med psihologom in psihiatrom in ki ne ve, kaj točno počnemo v teh poklicih. A to je redkost.
 
Danes opažam, da smo razbili marsikateri tabu in prav je, da se govori tudi o duševnem zdravju, ki je neločljivo povezano s fizičnim. Prav tako me veseli, da danes srečujem tudi vse več zdravnikov, ki zmorejo pogledati širše. Bravo vsem vam!
 
Počasi bomo, upam, ugotovili, da skupaj zmoremo več. Le povezati se moramo in vzpostaviti zaupanje. Saj vsi stremimo oz. naj bi stremeli za istim ciljem. Pomagati sočloveku do celostnega zdravja.

Vrnimo se k BOBU LETA 2019. Nina Kozorog, zdravnica in humanitarka je tista, ki je lastnica tega boba: “Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva.”
 
Živimo v družbi idealov. Dnevno nam na vseh možnih kanalih servirajo, kako naj izgledamo, kako naj se obnašamo, kaj naj kupimo in kako naj se prehranjujemo, da bomo “pasali” v družbo. 

Zdi se, kot da iz nas skušajo narediti like enakih oblik. Svet samih trikotnikov, kjer drugi geometrijski liki ne obstajajo.

Pozabljamo, da smo vsak zase UNIKAT!

Toliko, kot je ljudi, toliko je različnih skupkov želja, prepričanj, ciljev … Ker pozabljamo slediti sebi, se dogaja, da se prevečkrat izgubimo v morju potrošniške družbe. Potem se zgodi, da postanemo nezadovoljni z življenjem in globoko v sebi čutimo, da smo izdali samega sebe. Najpomembnejšega vzornika, kot pravi temu avtorica boba leta 2019.
 

Zaključimo lahko, da ne glede na to, čigavo oz. kakšno masko nosimo zato, da bi zadovoljili standardom družbe, v svojem bistvu ostajamo enaki. Našega bistva ne spremeni nobena maska in noben make-up.
 
Zato se večkrat ustavimo in prisluhnimo, kaj je tisto, kar nam sporočata naše telo in srce.

Deli z drugimi

FacebookTwitterLinkedInEmail this page