fbpx

10 uporabnih napotkov, kako okrepiti LJUBEZEN do sebe

Deli z drugimi


Skozi odraščanje in socializacijo se naučimo, da živimo v sožitju z drugimi ljudmi in bitji, ki jim je treba priskočiti na pomoč ali poskrbeti zanje. V odraslosti se dogaja, da ob skrbi za druge, prevečkrat pozabimo nase. Dajemo se na drugo mesto. Za osebno negovanje, za izkazovanje ljubezni samemu sebi pa nam v prepolnem urniku nemalokrat zmanjka časa. 

Čeprav vam za boljšo obrazložitev napotkov priporočam branje spodnjega bloga, je za tiste, ki raje gledate video posnetke, na voljo tudi video, v katerem govorim o pomembnosti ljubezni do sebe in o tem, kako jo krepiti – kliknite tukaj.

Zakaj je ljubezen do sebe sploh pomembna?

Prepričana sem, da ste že slišali, da je odnos, ki ga imate sami s seboj tudi odraz tega, kakšen odnos imate do drugih ljudi. Pa ne le to, takšen odnos tudi dobivate od drugih ljudi. Poenostavljeno povedano, če se ne spoštujete, vas tudi drugi ne bodo spoštovali. Če se dajete na drugo mesto, vas bodo tudi drugi dajali na drugo mesto in tako naprej. Kar ste, tudi privlačite, tako enostavno je. 

To je torej prvi razlog, zakaj je ljubezen do sebe pomembna. Če torej opažate, da vaši odnosi niso takšni, kot bi si želeli, začnite analizo pri sebi. Vprašajte se, kako vi skrbite zase. Vprašajte se, kako se počutite v lastni družbi.

ljubezen do sebeDrugi razlog, ki priča temu, da je ljubezen do sebe pomembna, je, da bolj, kot se imate radi, bolj ste zadovoljni s svojim življenjem. Vaša ljubezen, ki jo gojite do sebe, se odraža na prav vseh področjih vašega življenja. 

Podobno je tudi z doživljanjem občutka sreče. Bolj, kot ste nežni in prijazni do sebe, bolj pozitivno, kot vidite sebe in svoje življenje, večji občutek sreče ob tem čutite.

Četrti razlog pa je tisto, kar imamo prav vsi ljudje. Temeljne potrebe. Ljubezen je namreč ena izmed temeljnih potreb slehernega človeka. Sem pa ne spada samo ljubezen, ki jo doživljamo v partnerskih odnosih ali občutek pripadnosti neki skupini ljudi. Sem spada tudi ljubezen, ki jo gojimo do sebe, kajti tudi to zagotovo potrebujemo. 

10 napotkov kako krepiti ljubezen do sebe

NAPOTEK #1: Bodite pozorni na to, kaj “dajete” vase. S čim hranite svoje telo in um ter duha. Vse troje je namreč tesno povezano in pomembno. Čeprav je dandanes veliko govora o tem, da je za prehranjevanje boljše izbrati zdravo prehrano, pa to ni edino, s čim se hranimo. Pri prehrani le prevečkrat pozabljamo, da imamo na voljo le eno telo. Ki ga ne bomo mogli zamenjati po tem, ko ga bomo preobremenili s prehrano, ki mu škoduje. 

Svoj um, ki je del našega telesa, hranimo z vsem, kar na dnevni ravni slišimo, ali gledamo. Zato previdno izbirajte novice, ki jih spremljate, in vsebine na raznih socialnih omrežjih. Izberite distanco do negativizma, tarnanja, opravljanja in neprimernih komentarjev. Svojega duha pa lahko nahranite s sproščanjem, meditacijo, zvočno kopeljo, ustvarjanjem ali čim podobnim, kar vam je blizu.

NAPOTEK #2: Počnite stvari, ki so vam všeč. Ta korak se sliši kot enostaven, a velikokrat dobim odgovor – kako, ko pa niti ne vem, kaj mi je všeč? Raziskujte. Življenje je eno, vi pa imate neskončno priložnosti in možnosti za najrazličnejša doživetja. Najprej si napišite seznam stvari, ki jih radi počnete, ali ste jih nekoč radi počeli. Zapišite vse, kar vas vsaj malo mika, da bi preizkusili. Potem je vse le še stvar odločitve in planiranja. 

NAPOTEK #3: Ko že govorimo o seznamih, je tretji, zelo pomemben korak tudi analiza. Namenite si nekaj minut in v miru razmislite ter ocenite, kako zadovoljni ste s posameznimi področji življenja. Na primer s svojo družino, finančnim stanjem, zdravjem, zabavo … To naredite večkrat letno, saj tudi na ta način izkazujete ljubezen do sebe. Sebi dajete potrditev, da ste pomembni, da ste vredni razmisleka. Hkrati dajete sebi vedeti tudi, da se slišite. Ko pregledate vam pomembna področja življenja, lahko nadaljujete tako, da se za vsako področje posebej vprašate, kaj lahko vi naredite za to, da se to področje še izboljša?

NAPOTEK #4: Ja, spet ta hvaležnost. Morda ste je že naveličani. Če je vaš odgovor da, potem je zdaj ravno pravšnji trenutek, da začnete s treningom hvaležnosti in testirate, ali je hvaležnost zares tako pomembna, kot pravim. V tem segmentu ne gre za običajno izražanje hvaležnosti, kot vas k temu spodbujam v brezplačnem “delovnem zvezku”, ki sem ga pripravila za vas – imenuje se Dnevnik hvaležnosti. Če ga še nimate in želite svoj izvod, ga lahko dobite tako, da kliknete tukaj. Pri ljubezni do sebe gre za izražanje hvaležnosti sebi.

To pomeni, da zapišete stvari, za katere ste si pri sebi hvaležni, ali recimo za kaj vse ste hvaležni svojemu telesu, svojemu notranjemu glasu in podobno. Zahvalite se samim sebi. Prepričana sem, da boste našli kar nekaj razlogov za to. 

NAPOTEK #5: Dobra podpora pri krepitvi ljubezni do sebe so lahko tudi pozitivne afirmacije za samozavest in dvig samopodobe. Zapišite jih sami, ali jih najdite na spletu, potem pa si jih po želji razporedite a vidna mesta. Ali nastavite kot opomnik na telefonu. Narišite nasmeh samim sebi. Zaslužite si. 

NAPOTEK #6: Izražanje ljubezni do sebe se kaže tudi skozi skrb za svoje telo. Saj veste, um, telo in duša so eno. Če ne skrbimo za vse troje, med njimi ni ravnovesja in se zato ne počutimo dobro. Ljudje smo vedno nagnjeni k temu, da lovimo ravnovesje. 

Skrb za lastno fizično telo je torej prav tako pomembna. Za svoje telo pa lahko skrbite na različne načine. Izbirate lahko med različnimi oblikami fizičnih aktivnosti, kjer krepite mišice, izboljšujete kondicijo in ohranjate gibljivost telesa.

Pomemben vidik skrbi za svoje telo je tudi skrb za največji organ, ki ga imamo – kožo. Pobrskajte med številnimi načini in izberite tistega, ki najbolj ustreza vam. Izkažite ljubezen tudi svoji koži. Negujte se. Razvajajte se. Zato, ker si to zaslužite in ker s tem krepite ljubezen do sebe. 

NAPOTEK #7: Bodite čuječi do svojih čustev in občutkov. Dovolite svojim čustvom, da so in jih začutite brez obsojanja. Tukaj imam v mislih predvsem tiste neprijetne občutke, ki jih spremljajo neprijetna čustva. Zavedajte se, da je v ozadju vsakega neprijetnega čustva neka potreba, ki ni bila zadovoljena. Vprašajte se in si prisluhnite, kaj je tisto, kar potrebujete? Katera potreba ni bila zadovoljena? 

Ko najdete odgovor, poglejte, če lahko glede tega ukrepate. Če lahko, zadovoljite potrebo in se zahvalite občutku, da vas je opozoril nanjo. Na ta način zopet krepite ljubezen do sebe, saj si tudi v tem primeru prisluhnete. 

NAPOTEK #8: Razvajajte in razvijajte svoje čute. Ljudje smo običajno naravnani tako, da imamo bolj razvita dva od petih čutov. A to ne pomeni, da tisti trije manj razviti, nimajo pomena. Nasprotno, zelo so pomembni.

Svoj vizualni čut lahko  razvijate in razvajate na primer z ogledom lepih  fotografij. Svoj avditivni čut (sluh) razvajajte s poslušanjem prijetne glasbe. Kinestetični čut (tip) lahko razvijate in razvajate na primer z ustvarjanjem iz gline.Olfaktorni čut (vonj) lahko razvajajte in razvijajte tako, da si prižgete dišečo svečo z najljubšim vonjem ali poskusite aromaterapijo z eteričnimi olji. In še zadnji, gustatorni čut (okus) razvajajte z dobro hrano, ki vam ugaja in ob kateri uživate. 

NAPOTEK #9: Ker smo ljudje socialna bitja, je način krepitve ljubezni do sebe tudi preživljanje predvsem kakovostnega časa z ljudmi, ki so nam dragi. Tu je resnično pomembno, da smo v družbi tistih, s katerimi smo lahko to, kar smo. Zato tudi tukaj pride prav napotek #3 – analiza. Naredite pregled ljudi, s katerimi preživite največ časa. So to ljudje, ki vas podpirajo, so pozitivni, vas slišijo in se ob njih počutite dobro? Če je tako – odlično. Ni potrebno, da z njimi preživite cele dneve, pač pa je bolj pomembno to, da je čas, ki ga z njimi preživite, kakovosten.

NAPOTEK #10: Namenite čas osebnostnemu razvoju in osebnostni rasti. Sem sodi branje vsebin s tega področja in odprtost do preizkušanja novih stvari, ki lahko izboljšajo vaše življenje. To med drugim pomeni tudi soočenje z lastnimi strahovi in omejitvami. Ali učenje novih veščin komunikacije, asertivnosti, reševanja konfliktov ipd. 

Poučite se lahko tudi o tem, kako prepoznati in spreminjati lastne vzorce, ki vas v življenju niso pripeljali tja, kamor bi si želeli.

Osebnostna rast je nekaj, kar se konča takrat, ko se konča naše zemeljsko življenje. Je proces, ki je na trenutke lahko zelo naporen in boleč. A vztrajnost se v osebnostni rasti vedno splača. 

 

Ljubezen do sebe je torej izjemno pomembna, saj močno vpliva na naše celotno življenje, vedenje, doživljanje in odnose. Že veste, kaj bo vaš prvi korak, s katerim boste okrepili ljubezen do sebe? 

Deli z drugimi


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja